W dniach 13. i 14. lutego 2024r. odbyły się wojewódzkie eliminacje i finał konkursu gastronomicznego „Bitwa na drobiowe smaki’. Wydarzenie zorganizowane było ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego i odbyło się w studiu kulinarnym Smak Kariery w Warszawie. Wydarzenie to miało na celu promowanie polskiego drobiu oraz zalet płynących ze spożywania tego mięsa, jak również odkrywanie nowych i kreatywnych sposobów na przygotowanie potraw z wykorzystaniem tego cennego składnika.
Przez dwa dni panowała żywiołowa atmosfera, pełna pasji i konkurencji. Młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych z całego województwa śląskiego rywalizowali o najwyższe miejsce, starając się przyciągnąć uwagę jury swoimi umiejętnościami, które były oceniane przez doświadczonych szefów kuchni pod względem smaku, prezentacji, techniki przygotowania, kreatywności i organizacji pracy. Podczas konkursu odbyły się również wykłady i prezentacje kulinarne, w trakcie których można było podziwiać mistrzowskie umiejętności szefów wchodzących w skład jury.
Drużyna naszego Centrum – w składzie Oliwia Jarnot i Jakub Biłka z klasy II ŻO5 – zaprezentowała zupę krem z topinamburu, jabłka i pietruszki na skrzydełkach wędzonych oraz danie główne – szafranowe ravioli z knelem w towarzystwie duszonych boczniaków w białym winie i śmietanie z estragonem. Dania te zapewniły naszym młodym kucharzom awans do finału.
Konkurs wygrała drużyna z Tychów, której serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w ogólnopolskim finale. A my już rozglądamy się za następnymi wyzwaniami dla naszych gastronomów.