W tym roku szkolnym odbyło się 8 spotkań kółka zdrowego żywienia, w których uczestniczyło 15 uczniów z klas 1 ŻO5, 1 ŻH5, 3 ŻHO5 i 4 ŻHO5. Podczas zajęć prowadzący – p. Monika Szczepańska i p. Maciej Wnętrzak, dzielili się wiedzą na temat zdrowego stylu życia. Uczniowie, poznając zasady zdrowego żywienia oraz zagrożenia wynikające z niewłaściwego doboru składników posiłków, uczyli się podejmować świadome decyzje konsumenckie oraz stosować w życiu codziennym zasady prawidłowo zbilansowanej diety.
W tym roku szkolnym w pracowni gastronomicznej pod czujnym okiem nauczycieli przygotowali :
– smoothie owocowo-warzywne z jarmużem, pietruszką, szpinakiem, selerem naciowym z dodatkami owocowymi
– soki owocowo-warzywne
– napoje gorące: kawa, matcha latte, czekolada na gorąco
– ciasta dietetyczne z zamiennikami cukru ksylitolem i erytrytolem: brownie, chlebek bananowy, ciasto marchewkowe, ciasto owsiane z jabłkami i cynamonem
– ciasteczka dietetyczne: ciasteczka owsiane, muffinki z masłem orzechowym
– desery dietetyczne: budyń czekoladowy z kaszy jaglanej, pudding chia, owoce pod owsianą kruszonką, kokosowy pudding z tapioki
– pralinki z płatków owsianych i kakao oraz z suszonych suszonych śliwek, bananów i orzechów.
– potrawy z kasz: kaszotto z warzywami, sałatka z kaszą i warzywami.
– potrawy z warzyw strączkowych: pasztet z ciecierzycy, burgery z fasoli,
– potrawy przyrządzane metodą stir fry: azjatycka sałatka z warzywami i sosem z masła orzechowego
– chleb i pieczywo świata: chleb gryczany, chleb na maślance, pita
– potrawy mączne: własnej produkcji makaron razowy z pieczoną dynią i pesto z rukoli, pizza na cieście z mąki z pełnego przemiału
-inne potrawy: pasta z pieczonego batata, tortilla z kurczakiem i warzywami, roladki z kurczaka nadziewane szpinakiem, grillowany filet z indyka na pure z batatów, dziko żyjąca ryba zębacz połowiona w oceanie atlantyckim pieczona w papilotach.
Kółko zdrowego żywienia to cenna inicjatywa nauczycieli przedmiotów zawodowych, która cieszy się zainteresowaniem młodzieży naszego Centrum. Świadomi, że zdrowie ma ścisły związek z tym co jemy, uczennice i uczniowie z wielkim zaangażowaniem zgłębiali swoją wiedzę na temat prawidłowego odżywiania i przygotowywania zdrowych i zbilansowanych posiłków. Warto podkreślić, że podczas zajęć stosowali różne techniki kulinarne, urozmaicając swoje potrawy również pod tym kątem, gdyż różnorodność przy gotowaniu dietetycznym zwiększa satysfakcję z jedzenia!