
Witaj mi, witaj, wonna czaro mokki!
Kocham twą duszę, o płynny hebanie,
Aromatyczne pary twej obłoki,
Którymi buchasz w polewanym dzbanie
( A. Lange Kawa)
Biorąc pod uwagę znaczny wzrost kultury picia kawy oraz rosnącą liczbę nowych kawiarni, w których młodzież może szukać zatrudnienia, nauczycielki przedmiotów zawodowych – p. Monika Szczepańska i p. Monika Turska zorganizowały warsztaty baristyczne.
14 czerwca, podczas zajęć młodzież z kl. 1ŻH5 poznała rejony upraw i odmiany kawy oraz drogę od ziarenka do filiżanki poprzez zbiór, metody przetwarzania i stopnie wypalania. Uczennice i uczniowie dowiedzieli się, jakie są najważniejsze metody przyrządzania kawy oraz zgłębili zasady serwowania napojów gorących.
Podczas części praktycznej warsztatów uczyli się prawidłowego parzenia espresso oraz innych kaw na jego podstawie (cappuccino, americano, latte, latte macchiatto).
Była też okazja, aby poćwiczyć sztukę latte art i ozdobić powierzchnię espresso różnego rodzaju wzorkami i zdobieniami, które wykonuje się przy użyciu spienionego mleka. Aktualnie malowanie mlekiem uważane jest za nieodzowną część złożonej sztuki baristycznej, ponieważ podając kawę, zwraca się uwagę nie tylko na jej smak, ale również walory estetyczne. A wbrew pozorom opanowanie tej umiejętności nie jest takie trudne.