20 marca uczennice i uczniowie z klasy 1 ŻO5 wybrali się do MCK w Katowicach na Targi Cukiernicze, Piekarskie i Lodziarskie SweetTARGI. Było to największe wydarzenie branżowe na południu Polski, umożliwiające wymianę doświadczeń i wiedzy, poznawanie nowości oraz nadchodzących trendów w branży. Bogaty wachlarz imprez towarzyszących, wystawcy z kraju i zagranicy, spotkania, konferencje, pokazy, prezentacje rozwiązań, usług i produktów stanowiły wyjątkowe atrakcje dla uczestników wydarzenia.
Wystawcy prezentowali komponenty, maszyny oraz wyroby gotowe z obszaru cukiernictwa, piekarstwa i lodziarstwa.
Ponadto nasi uczniowie wzięli udział w Festiwalu Kawy, w ramach którego uczestniczyli w warsztatach na stoisku Harvest – szkoły dla baristów i palarni kawy. Młodzież wysłuchała krótkiego wykładu na temat metod parzenia kawy, a następnie trenowała sztukę latte art. Każdy z uczestników warsztatów w swojej filiżance mógł uformować serduszko z mleka. Następnie przy stoisku Miolli – producenta oryginalnych francuskich makaroników Premium, dowiedzieliśmy się , w jaki sposób wytwarzane są makaroniki i gdzie są sprzedawane. Ciekawym doświadczeniem była wizyta przy stoisku MGS Frigomat, które oferuje sprzęt, surowce oraz technologię do produkcji fresh gelato, czyli takich lodów, które są spożywane bezpośrednio po wyprodukowaniu. Główny technolog firmy zdradził nam z czego i jak powstają te lody, a następnie uczestniczyliśmy w degustacji ich wybranych smaków.
Impreza obfitowała w różne wydarzenia, każdy mógł odwiedzić stoiska, które go szczególnie interesowały. Wyszliśmy z targów bogatsi o nowe doświadczenia oraz z torbami pełnymi słodyczy, przypraw i innych produktów.