AKTUALNOŚCI Z życia szkoły

Warsztaty Kuchnie Świata w CKZiU

01MAR

Już za nami kolejne warsztaty kulinarne z cyklu Kuchnie świata. Tym razem wybór padł na kuchnię amerykańską i jej największe klasyki: burger wołowy, stek z rostbefu, nuggetsy z kurczaka, żeberka w sosie BBQ, kanapka z szarpaną wieprzowiną, banoffie pie.
Z powodu pracochłonności i długiego czasu przygotowania niektórych potraw. warsztaty rozłożone były na kilka dni. Wzięła w nich udział klasa 2 ŻHO5. Uczniowie krok po kroku sporządzali wszystkie elementy potraw, to jest: sos BBQ, marynaty do mięs, bułki i mięso do burgerów, pieczywo i pikle do kanapek.
Najwyższej jakości surowce, samodzielnie przygotowane półprodukty oraz idealnie przeprowadzona obróbka termiczna – to wszystko sprawiło, że potrawy smakowały wyśmienicie. Zwieńczeniem był typowy amerykański deser banoffie pie, czyli ciasto z bananami, toffi i bitą śmietaną.
Uczniowie z niecierpliwością oczekują kolejnej odsłony warsztatów.
A Państwo mogą przenieść się w klimat kuchni amerykańskiej i samodzielnie przyrządzić ten fantastyczny deser. Przepis znajduje się poniżej.

Banoffie Pie
Składniki na spód:
– 300 -400 g ciastek owsianych lub herbatników
– 100-150 g masła
Składniki na wierzch deseru:
– 1 puszka masy kajmakowej (ok. 400 g)
– 4 banany
– 300 ml śmietanki 36%
– 2 płaskie łyżeczki żelatyny
– 80 ml gorącej wody
– 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
1. Ciastka drobno pokruszyć i połączyć z roztopionym masłem. Wyłożyć przygotowany mix z ciastek do tortownicy o średnicy 20 cm. Dokładnie ugnieść spód deseru i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
2. Na schłodzony spód wyłożyć masę kajmakową.
3. Obrane banany pokroić w plasterki i wyłożyć na kajmak.
4. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić.
5. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać rozpuszczoną  letnią żelatynę i wymieszać.
6. Wymieszać ubitą śmietanę na poprzednio ułożone warstwy.
7. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!