W roku szkolnym 2023/2024 w naszej szkole została wdrożona innowacja pedagogiczna pt. „Zdrowiej jesz – dłużej żyjesz”. Głównym celem przedsięwzięcia było poszerzenie wiedzy naszej młodzieży na temat zdrowego odżywiania i zróżnicowanych diet z całego świata. W ramach tego projektu uczniowie pod opieką p. Moniki Szczepańskiej i p. Macieja Wnętrzaka spotykali się raz w miesiącu, aby omawiać różne rodzaje sposobów odżywiania oraz ich wpływ na zdrowie i samopoczucie. Młodzież poznała m.in.:
– dietę śródziemnomorską,
– dietę o niskim indeksie glikemicznym,
Dwa spotkania miały formę warsztatów, podczas których uczestnicy innowacji przygotowywali w pracowni gastronomicznej potrawy charakterystyczne dla wybranych diet. Była to nie tylko okazja do poznania nowych smaków, ale także do zastosowania wiedzy teoretycznej w praktyce.
Program „Zdrowiej jesz, dłużej żyjesz” przyniósł wiele korzyści uczniom. Poza poszerzeniem wiedzy na temat zdrowego odżywiania nasza młodzież zdobyła umiejętności kulinarne, które może wykorzystać w codziennym życiu. Projekt rozwijał świadomość zdrowotną oraz pokazał, jak różnorodne mogą być zdrowe nawyki żywieniowe. Warsztaty praktyczne stanowiły doskonałą okazją do pracy zespołowej i nauki przez doświadczenie. Podczas ewaluacji innowacji wielu jej uczestników potwierdziło, że zdobyta wiedza zainspirowała ich do wprowadzenia zmian żywieniowych w jadłospisach domowych, co pozytywnie wpływa na samopoczuciu całych rodzin.
„Zdrowiej jesz, dłużej żyjesz” to cenna inicjatywa, gdyż wiedza o zdrowym odżywianiu, odgrywa kluczową rolę w naszym życiu. Znajomość różnych rodzajów diet pozwala znaleźć tę najbliższą upodobaniom kulinarnym oraz dopasowaną do stylu życia. Inicjatywa będzie kontynuowana w kolejnym roku szkolnym.