Chleb to jeden z najstarszych i największych wynalazków człowieka. Zdaniem historyków był on wypiekany jeszcze na długo przed wynalezieniem mąki. Pierwszy domowy chleb wykonywano bowiem z mieszanki wody i rozgniecionych na kamieniach korzeni paproci. Dziś pieczywo stanowi podstawę żywienia niemal na całym świecie. Czy każdy chleb jest zdrowy i wartościowy ?
Na ten temat dyskutowali uczniowie klasy II KFW3 uczestniczący w warsztatach piekarniczych, które poprowadził p. Maciej Wnętrzak.
Najpierw młodzież poznała rodzaje i typy mąk do wypieku chleba, a następnie receptę na zakwas (jak go wyhodować, karmić i dbać o niego). Kolejnym etapem była produkcja pieczywa. Uczestnicy warsztatów upiekli chleb żytni na zakwasie oraz bułki pszenne na drożdżach. Czas na wyrastanie pieczywa wykorzystali na przygotowanie smalcu z cebulką oraz pieczonego czosnku.
Okazało się, że warto samemu upiec zdrowy chleb i nie jest to zadanie zbyt skomplikowane.