AKTUALNOŚCI Z życia szkoły

Kulinarne fantazje na temat kuchni włoskiej

17MAJ

Po raz kolejny w tym semestrze odbyły się warsztaty kulinarne z cyklu Kuchnie świata. Tym razem uczennice i uczniowie klas o profilu gastronomicznym pod czujnym okiem pana Macieja Wnętrzaka przygotowywali potrawy kuchni włoskiej, która uchodzi za jedną z najbardziej popularnych na świecie. Warsztaty były także okazją do rozwijania umiejętności językowych,  uczestnicy utrwalali nazwy własne produktów i potraw w języku włoskim.
Przyszli adepci sztuki kulinarnej prócz tradycyjnej pizzy sporządzili wybrane pasty i risotto (penne allarrabbiata, tagliatelle allamatriciana, spagetti quatro fromaggi z boczkiem i brokułami, oraz risotto funghi porcini).
Nie zabrakło również klasycznych włoskich deserów (tiramisu, truskawkowe semifreddo oraz waniliowa pannacotta z malinowum coulis).
Warto się przekonać o tym,  jak bardzo różnorodna, o szerokim wachlarzu smaków i aromatów jest kuchnia Półwyspu Apenińskiego.
Zapraszamy do obejrzenia fotoreportażu.

Skip to content