AKTUALNOŚCI Z życia szkoły

„Carving to jest sztuka”

27LUT

Czy trudno nauczyć się carvingu? Oczywiście, że nie. Jedyne, co potrzeba, aby nauczyć się rzeźbić w owocach i warzywach, to odrobina poświęconego czasu i pozytywne nastawienie, wzmocnione przekonaniem, iż oto sami kreujemy sztukę, jesteśmy artystami.

Przekonali się o tym uczniowie klas 1 ŻO 5, 1 ŻH 5 i 1 KFW 3  kierunków gastronomicznych, którzy uczestniczyli w warsztatach carvingu.

Z niezwykłą sztuką zdobienia zmierzyła się młodzież pod okiem p. Anny Zaród, p. Macieja Wnętrzaka oraz p. Danuty Prorok. Uczennice i uczniowie cierpliwie i  mozolnie wycinali ozdoby z warzyw i owoców. Być może ktoś z nich pójdzie w ślady Dominiki Sadowskiej – srebrnej medalistki najważniejszej w kategorii podczas Culinary Olimpics IKA 2016? (http://www.carving-art.pl/dominika-sadowska/)

Tymczasem zobaczcie  efekty wielogodzinnej pracy uczestników warsztatów, czyli misterne rzeźby z warzyw, owoców, nietuzinkowe dekoracje potraw, oryginalne ozdoby stołu czy bufetu.

Skip to content