W dniu 19.10.2022r. trzynastu uczniów kształcących się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych wzięło udział w eliminacjach szkolnych do XXIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Temat przewodni konkursu w roku szkolnym 2022/2023 to Ryby i owoce morza – przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu.
Głównym zadaniem Olimpiady Wiedzy o Żywieniu jest upowszechnianie szeroko rozumianej wiedzy o żywieniu iżywności, a także rozwijanie zainteresowań uczniów powyższą tematyką. Program Olimpiady obejmuje podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu i żywności oraz zaawansowaną wiedzę dotyczącą biologiczno-chemicznych aspektów żywienia, towaroznawstwa, technologii gastronomicznej oraz obsługi konsumenta zawartą we wskazanej literaturze dla danej edycji olimpiady, a także podstawowe umiejętności z zakresu gastronomii i kelnerstwa, tj. na etapie:
1. okręgowym w zakresie planowania, organizacji i oceny żywienia,
2. centralnym – przeprowadzenia procesu technologicznego lub jego części określonej potrawy lub wyrobu kulinarnego i zaprezentowaniu techniki serwowania dań.
W etapie okręgowym, który odbędzie się 2 grudnia 2022 roku w Gliwicach, naszą szkołę będą reprezentowali Oliwia Kotowska i Patryk Hetmańczyk z klasy 3 ŻHO5, którzy uzyskali największą liczbę punktów w eliminacjach szkolnych.
Trzymamy kciuki i życzymy powodzenia!