Rolę właściwego odżywiania doceniano już w starożytności. Maksyma Hipokratesa, że pożywienie powinno być lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem jest szczególnie ważna dla uczniów klas gastronomicznych. Młodzież ucząca się w tym zawodzie zdobywa nie tylko wiedzę i umiejętności kucharskie, ale również ma zajęcia z dietetyki. Podczas lekcji uczy się planowania i oceniania jadłospisów, obliczania wartości kaloryczności dań i sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. Swoją wiedzę uczniowie weryfikują podczas zajęć w pracowni gastronomicznej, a także w czasie spotkań koła zdrowego żywienia, kiedy przygotowują wartościowe posiłki z produktów znanych, ale rzadziej stosowanych w kuchni.
Płatki owsiane, kiszonki, kasza jaglana, gryka, zielona herbata macha, warzywa strączkowe, nasiona chia, ksylitol to tylko niektóre ze składników , które wykorzystali uczniowie do przygotowania niskokalorycznych dań głównych, deserów, koktajli i drobnych przekąsek.
Osobom zainteresowanym prawidłowym odżywianiem polecamy artykuły w zakładce ABC Żywienia na stronie https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/ oraz fotorelację z warsztatów.
Czy smacznie i zdrowo? – oceńcie sami!