Potrawy z Półwyspu Apenińskiego uważane są za jedne z najsmaczniejszych na świecie. Również w Polsce cieszą się ogromną popularnością i na stałe wpisały się w menu wielu smakoszy.
O tym, że kuchnia włoska to nie tylko wyśmienita pizza czy pyszne spaghetti mieli szansę przekonać się uczniowie kl. 3 TŻHO i 3 ŻHO5.
Podczas zajęć w pracowni gastronomicznej przygotowali z przystawek: zupę a la minestrone, focaccię oraz bruschettę z pomidorową salsą i mozarellą. Dania główne to oczywiście pasty spaghetti a la carbonara, tagliatelle z sosem pomidorowym wzbogaconym sporą ilością czosnku, oliwek i kaparów z grilowanym kurczakiem w pikantnej marynacie oraz pizza, którą uczniowie komponowali według własnych upodobań.
Na deser młodzież wykonała tiramisu i semifreddo waniliowo-malinowe.
Zachęcamy do obejrzenia fotorelacji z zajęć i eksperymentowania we własnej kuchni.