AKTUALNOŚCI Z życia szkoły

Carving, czyli sztuka rzeźbienia w owocach

10KWI

Czy danie serwowane gościom może być dziełem sztuki? Oczywiście, że tak, tylko jak tego dokonać? Warsztaty carvingu, wywodzącej się z Dalekiego Wschodu  sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach, odbyły się na początku kwietnia w pracowni gastronomicznej naszego Centrum. Uczestniczyli w nich uczniowie klasy I technikum usług gastronomicznych, którzy pod  kierunkiem  nauczycieli p. Anny Zaród, p.Danuty Prorok oraz p. Macieja Wnętrzaka poznawali metody wykonywania rzeżb oraz narzędzia, które umożliwiają wyrzeźbienie nawet najdrobniejszych szczegółów.
Misterne  rzeźby z warzyw i owoców mogą służyć jako nietuzinkowe dekoracje potraw, ozdoby stołu, bufetu lub jako oryginalny prezent.
Te umiejętności zdobywają uczniowie naszego Centrum, którzy dzięki nabytej  wiedzy poszerzają swoje  kompetencje zawodowe, bo wspomniana  forma dekoracji zaczyna być coraz bardziej doceniana przez szefów kuchni i właścicieli restauracji.

 

Skip to content