
Czy danie serwowane gościom może być dziełem sztuki? Oczywiście, że tak, tylko jak tego dokonać? Warsztaty carvingu, wywodzącej się z Dalekiego Wschodu sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach, odbyły się na początku kwietnia w pracowni gastronomicznej naszego Centrum. Uczestniczyli w nich uczniowie klasy I technikum usług gastronomicznych, którzy pod kierunkiem nauczycieli p. Anny Zaród, p.Danuty Prorok oraz p. Macieja Wnętrzaka poznawali metody wykonywania rzeżb oraz narzędzia, które umożliwiają wyrzeźbienie nawet najdrobniejszych szczegółów.
Misterne rzeźby z warzyw i owoców mogą służyć jako nietuzinkowe dekoracje potraw, ozdoby stołu, bufetu lub jako oryginalny prezent.
Te umiejętności zdobywają uczniowie naszego Centrum, którzy dzięki nabytej wiedzy poszerzają swoje kompetencje zawodowe, bo wspomniana forma dekoracji zaczyna być coraz bardziej doceniana przez szefów kuchni i właścicieli restauracji.