Kuchnie azjatyckie mają wiele cech wspólnych, choć dotyczą zróżnicowanych rejonów i kultur tego kontynentu.
Większość potraw, popularnych ostatnio coraz bardziej nie tylko w Azji, ale na całym świecie, powstaje na bazie ryżu, mięsa oraz różnego rodzaju ryb. Przeważa smak słodko-kwaśny. W Polsce można próbować dań azjatyckich w niektórych restauracjach lub … przygotować je samodzielnie. Tego właśnie wyzwania podjęli się uczniowie klas 3ŻHO5 i 3TŻHO, którzy w pracowni gastronomicznej pod okiem swojego nauczyciela p.M. Wnętrzaka przygotowali tajski pad thai, zupę curry, wietnamskie sajgonki oraz japońskie sushi.
Zainteresowanym poznawaniem smaków świata proponujemy do przygotowania pad thai – najpopularniejszą potrawę w Tajlandii, która choć pracochłonna, jest zdrowa i smaczna. Jest to danie bardzo kolorowe, soczyste, a każdy kolejny kęs niesie ze sobą nową niespodziankę. Z jednej strony miękki makaron, z drugiej chrupiące orzeszki.
Przekonajcie się sami:
https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/pad_thai/przepis.html
Oto kilka zdjęć z zajęć: