AKTUALNOŚCI Z życia szkoły

Uczniowskie Inspiracje Kulinarne – ”Ryba w roli głównej”

29MAR

W czwartek 24 marca 2022 r. w CKZiU w Sosnowcu odbył się VI Wojewódzki Konkurs „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2022”. Hasło przewodnie tegorocznej edycji to „Ryba w roli głównej”. Naszą szkołę reprezentowały ucz.  p. M. Wnętrzaka -Liwia Kontny i Martyna Barczyńska z kl. 3ŻHO5.

Rywalizacja była zacięta, stawką nauka w restauracji pod okiem prawdziwych szefów kuchni.

Liwia i Martyna wykonały na przystawkę seviche z łososia i grenadiera,  a na danie główne doradę pieczoną w papilocie z kaparami, cytryną i masłem.  Jury doceniło potrawę naszego duetu i pochwaliło kompozycję smakową oraz wykonanie.

Tytuł najlepszego młodego kucharza w województwie śląskim zdobyli uczniowie z Jastrzębia-Zdroju, którzy przygotowali ceviche z tuńczyka oraz halibuta konfiturowanego w maśle.

Dziękujemy naszym młodym kucharkom i życzymy im wytrwałości oraz powodzenia w następnych konkursach.

Skip to content