W czwartek 24 marca 2022 r. w CKZiU w Sosnowcu odbył się VI Wojewódzki Konkurs „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2022”. Hasło przewodnie tegorocznej edycji to „Ryba w roli głównej”. Naszą szkołę reprezentowały ucz. p. M. Wnętrzaka -Liwia Kontny i Martyna Barczyńska z kl. 3ŻHO5.
Rywalizacja była zacięta, stawką nauka w restauracji pod okiem prawdziwych szefów kuchni.
Liwia i Martyna wykonały na przystawkę seviche z łososia i grenadiera, a na danie główne doradę pieczoną w papilocie z kaparami, cytryną i masłem. Jury doceniło potrawę naszego duetu i pochwaliło kompozycję smakową oraz wykonanie.
Tytuł najlepszego młodego kucharza w województwie śląskim zdobyli uczniowie z Jastrzębia-Zdroju, którzy przygotowali ceviche z tuńczyka oraz halibuta konfiturowanego w maśle.
Dziękujemy naszym młodym kucharkom i życzymy im wytrwałości oraz powodzenia w następnych konkursach.