Kucharz

Kucharz to osoba zawodowo zajmująca się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych zamówień.  Powinien on posiadać wiedzę o różnych kulturach kulinarnych, znać szeroką gamę produktów spożywczych oraz wiedzieć jak łączyć poszczególne składniki.

Jest to zawód dla osób z powołaniem, trudno bowiem osiągnąć dobre rezultaty nie posiadając talentu kulinarnego i nie podchodząc do tego zajęcia z prawdziwą pasją. Kandydata na kucharza powinno cechować wyczucie smaku oraz bogata wyobraźnia i pomysłowość. Te cechy wykorzysta on zarówno do tworzenia nowych, smacznych potraw, modyfikowania już istniejących przepisów, jak również do nowatorskiego ich dekorowania. Współczesna gastronomia staje się dziedziną sztuki, a od kucharzy wymaga się aby serwowane dania wyglądały jak prawdziwe arcydzieła.

Podczas nauki uczniowie zdobędą następujące umiejętności:

  • sporządzanie potraw i napojów
  • profesjonalne dekorowanie potraw
  • planowanie zakupów
  • tworzenie kart menu
  • prowadzenie działalności gastronomicznej
  • obliczanie wartości energetycznych i odżywczych produktów
  • współpraca w zespole

Miejscem pracy dla kucharza mogą być restauracje, bary, kawiarnie, pizzerie, stołówki, hotele, ośrodki wypoczynkowe, pokłady statków oraz przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych. Można także zająć się działalnością cateringową.

Dobry kucharz bez problemu znajdzie pracę w kraju i za granicą!

Po ukończeniu nauki uczniowie zdają zewnętrzny egzamin zawodowy z kwalifikacji TG.07. Sporządzanie potraw i napojów.